De aangeboden objecten liggen aan weerszijden van de Van Eeghenstraat. De tuinen van de even nummers grenzen aan het Vondelpark. De panden met de oneven nummers hebben de tuinen op het zuiden en kijken vaak aan de voorkant uit op een van de mooiste ingangen van het park. Dat betekent ruimte, groen en weidse uitzichten. Daarnaast biedt het Vondelpark volop gelegenheid voor ontspanning. Sportliefhebbers kunnen joggen, tennissen of skeeleren. Voor de liefhebber van kunst en cultuur biedt het park dans, cabaret, muziek en jeugdtheater in het Openluchttheater en de muziekkoepel. Op Koningsdag en Bevrijdingsdag is het Vondelpark een van de centrale plekken in de stad. Een viertal terrassen, waaronder het beroemde Blauwe Theehuis, geven je op zonnige zomeravonden het gevoel in zuidelijke streken te vertoeven.

 

Historie

De Van Eeghenstraat behoort tot het Museumkwartier, grenzend aan de Willemsparkbuurt. Eind negentiende eeuw werden plannen gemaakt voor de aanleg van een deftige woonbuurt met statige huizen. Dit moest voorkomen dat nog meer rijke Amsterdammers naar Haarlem of Het Gooi verhuisden. Vanaf 1900 verrezen stadsvilla’s in de Van Eeghenstraat, veelal ontworpen door bekende architecten. Werkplaatsen en fabrieken waren verboden. In afwijking van het oorspronkelijke, strakke stratenpatroon van de Willemsparkbuurt kreeg de Van Eeghenstraat een lichte kromming en in het midden een imposante ingang tot het Vondelpark.

Door de jaren heen is het Museumkwartier een prettige woonbuurt gebleven die op natuurlijke wijze werd gecombineerd met kantoren, winkelen en werken aan huis.

Kunst en winkelen

Het kunstzinnige hart van Amsterdam, en misschien wel van Nederland, ligt om de hoek. Het Museumplein met het Rijksmuseum, het Van Gogh, het Stedelijk, Het Concertgebouw en sinds kort het Modern Contemporary Museum bereikt u na een korte wandeling van vijf minuten. Daar voelt u de internationale allure van de Museumbuurt.

Die voelt u des te meer als u aan het eind van de Van Eeghenstraat de trendy en chique PC Hooftstraat in loopt. Alle topmerken van de wereld zijn er vertegenwoordigd met een eigen shop.

De buurt zelf heeft talloze winkels en een grote variatie aan restaurants en bars. De Cornelis Schuytstraat, bekend om haar kledingwinkels en boetieks, is een zijstraat van de Van Eeghenstraat. Daar vindt u ook restaurants en lunchgelegenheden. Verder zijn er bekende wijnhandels, boekhandels, juweliers, levensmiddelenzaken, banketbakkers en bloemenwinkels. Elke zaterdag is er een biologische markt op het Obrechtplein.

 

Wonen en werken

De Van Eeghenstraat oefent niet voor niets grote aantrekkingskracht uit. Vanaf 1900 werd de straat als een van de eerste straten in het Museumkwartier bebouwd. Bekende architecten, zoals H.P. Berlage, Theo Sanders en H.H. Baanders drukten hun stempel op het aanzien van de straat. In het midden van de twintigste eeuw hadden veel gebouwen een kantoorfunctie gekregen. De Vrije Universiteit gebruikte een aantal panden en het Luthers Diaconessenhuis was opvallend aanwezig in de straat.

Sinds het begin van deze eeuw is het wonen in de straat versterkt en is er een aangenaam evenwicht van wonen en werken.

 

Verbindingen

Tramlijn 2 rijdt over de Willemsparkweg en geeft directe verbindingen naar het Centraal Station, het Centrum en de Westelijke tuinsteden. National Geographic beschouwt lijn 2 als één van de tien mooiste tramritten ter wereld.

In De Lairessestraat loopt tram 16 naar Station Zuid, de kantoren op de Zuidas, de VU en het VU Medisch Centrum.

Ook met de auto is de Van Eeghenstraat goed bereikbaar. Via Van Baerlestraat, Apollolaan of De Lairessestraat bent u snel op de A10 rond Amsterdam. In minder dan een uur kunt u Schiphol (20 minuten), Utrecht (55 minuten), Het Gooi (40 minuten) en Den Haag (55 minuten) bereiken.