[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Unieke villa in art-nouveaustijl

Een van de opvallendste gevels in de Van Eeghenstraat is die van nummer 68. Dit linkerdeel van een dubbelvilla heeft een veelheid aan fraaie tegeltableaus en is rijk aan detaillering. Architect J. Herman ontwierp het in de stijl van de overgangsarchitectuur en liet zich beïnvloeden door art nouveau. Al deze elementen uit 1900-1901 zijn bewaard gebleven. Zelfs de tweevoudige voordeur met ornamenteel nieuwe-kunstsmeedwerk en gebogen houten roedeverdeling in het bovenlicht is nog in originele staat. De tegeltableaus van de firma’s Lotus en De Distel hebben kunsthistorische waarde.

Niet voor niets is dit pand een rijksmonument ‘[…] van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde’. De situering direct naast het Vondelpark vormt een belangrijke ensemblewaarde.
De houten serres aan de zijkant geven zowel binnen als buiten een verrassend ruimtelijk effect.
Op de afgesloten parkeerplaats zijn 4 oplaadpunten voor elektrische auto’s en scooters.

Nummer 68 zal zich zeker lenen als representatieve kantoorvilla. Eerder werd het al gebruikt door een advocatengroep. Met de moderne aanpassingen die door de loterij zijn aangebracht, zoals kabelgoten, pantry’s en sanitairgroepen, is het klaar voor de toekomst.
Maar ook een woonfunctie is zeer wel denkbaar.

{gallery}panden/68/plattegrond/{/gallery}